Allerede deltagerlisten er sigende: Borgmestrene kom alene, Sundhedsministeren havde hele holdet med. Men det var dog ikke for at skræmme borgmestrene, at alle disse honoratiores deltog.
Tværtimod: Efter at have bekræftet, at slutdepotets forventede holdbarhed er 300 år, blev borgmestrene beroliget med, at det meste af affaldet vil være henfaldet til den tid. Ingen skrækhistorier om de 1,2 kg plutonium, som vil være radioaktivt i ca. en kvart million år. Men ok, der vil være miljøskadelige stoffer i form af for eksempel bly, som skal sikres, men det – forstår vi – skal Dansk Dekommissionering nok klare. Vi får bare ikke at vide hvordan.
Præsentationen fulgte det velkendte mønster: At udelade eller nedtone alt, hvad der kan styrke befolkningens modstand mod slutdeponering, men som netop forøger modstanden, fordi det er så tydeligt, at centrale oplysninger holdes tilbage. Som information af borgerne i et demokratisk samfund er det ubrugeligt, og ikke engang som forsøg på manipulation er det noget værd.
Skives borgmester ønskede en løbende dialog på politisk niveau. Hertil svarede ministeren med stor situationsfornemmelse, at evt. møder skulle holdes, når der var noget at mødes om.
Her er nogle spørgsmål, man kunne mødes om, da svarene uden vil tvivl vil interessere borgerne i de truede kommuner:
- Hvad man vil gøre, hvis der (som i Tyskland) sker udsivning fra et slutdepot? Eller hvis der (som i Sverige) bliver lagt affald i depotet, som det ikke er beregnet til?
- Hvordan forestiller ministeren sig, at Aarhuskonventionens intentioner om borgerinddragelse skal føres ud i livet?
- Hvordan vil ministeren sikre, at mellemlager-løsningen bliver bedømt objektivt?
- Denne vigtige sag har indtil nu været fortiet i de fleste medier. Vil ministeren gøre noget for at rette op på denne beklagelige situation?
- Hvad vil ministeren gøre for at genoprette borgernes tillid til myndighederne?
Meget mere kunne nævnes: spørgsmålene bare hober sig op. Det gør svarene desværre ikke.
Jens