lørdag den 19. november 2016

Kuannersuanni Juulli. Jul i Kvanefjeldet

- Har du nogensinde været i Kvanefjeldet?

- Jeg har ikke været der, siden den unge Geolog var der. Han sidder nu i sit Domicil på Østerbro i København som Direktør i "Mineselskabet Grønland Til Danmarks Tarv". Tæt på Magtens Cirkler. Han drømmer om at blive så rig, at han kan brolægge Gaden med Guld.

- Nu skal du med på Besøg i Kvanefjeldet. Åbn' den gamle Låge til Bjerget!
Ukiumi unnuami issitorsuaq qilammi arsarneqartoq


I Kvanefjeldet bor de små Dværge, ved du jo, og de vil også holde Jul. Der findes ikke et Hus i Grønland, der ikke fejrer Jul.

Men den gamle Dværg er bekymret, for Økonomien er dårlig. Han grubler og grubler, men så kommer Ideen til ham, og en kold Vinternat, mens Nordlysene flammer, kalder han alle sammen i Kvanefjeldet og siger:

- "Jeg vil bortgifte min kære Datter Uramine, og derfor har jeg inviteret Troldgubben fra Kinas land og hans to Sønner til et mægtigt julegilde. Jeg slår to fluer med et Smæk!"

"- Uh, uh, uh" råber de små Dværge, der har været med i et EU-projekt: "Vi må ikke blive gift med Kinas Land. Vi skal være uafhængige. Er det en god idé at lade Kineserne komme ind i vores familie?"

- "Jamen Børnlille," siger den gamle Dværg, "der er ingen der vil hjælpe os udover Kinas Land. Uramine vil blive lykkelig, og vi skal ikke mere føle os forpligtede til at sende en Juletak til de danske Skatteydere, der forsørger os. Danmark skal bruge deres penge selv på Melodi Grand Prix, SKAT, nye Kampfly, Krige, Bomber og Skattelettelser til de Rigeste. Fru Jensen i Gentofte skal ikke betale til Grønland. Danmark har ganske vist tjent på os, på KGH og på Kryolitminen, men det har de glemt, det må vi forstå." 

- "Hvem skal inviteres?"
spørger den gamle Dværgs Kone, der straks bliver træt og tænker på alle de sjældne Jordarters Metaller i Kvanefjeldet, der skal pudses og alle de Yellowcakes, der skal bages.

- “Ja, til det store Bal kan alverden komme, selv Mennesker" siger den gamle Dværg, "når de bare kan tale i søvne eller gøre sådan en lille Smule af hvad der falder i vor Art. Men til det første Gilde skal der være strengt Udvalg, vi vil kun have de Allerfornemste".


Den gamle Dværgs kone lukker ikke et Øje hele Natten. Hun vil ikke af med Uramine og alle de sjældne Jordarters Metaller, der pryder Væggene i Kvanefjeldet. Hun tænker på, når de Allerfornemste kommer til det første Gilde, Naalakkersuisut, Inatsisartut, Jørgen Jensen, SIK, Direktøren for Mineselskabet Grønland til Danmarks Tarv, Overogundergeologen-uranmineeksperten, de uvildige rådgivereksperter fra GEUS, DCE og AAU. Hun tænker på, hvor forelsket Uramine blev, da hun så den unge Geolog for første Gang. Men han havde jo aflagt Løfte til den lille Mand med Tophuen om at give afkald på Kærlighed til fordel for Rigdom. Og det var sandeligen lykkedes! Hillemænd! Geologen er nu Kammerherre og har fået Elefantordenen. Han holder fester i sin Privatbolig, hvor han sørger for at samle alle indflydelsesrige Danskere, så de kan trække i Snorene i Gardinerne.

Den gamle Dværgs Kone falder endelig i søvn til den gamle Dværgs Snorken.


Næste morgen vågner hun, og det første hun ser, er Kamikkerne. De magiske Syvmile-Kamikker. Når hun tager dem på, kan hun flyve hurtigt afsted og se ind i alle Huse og ind i alle Kontorer, i Skuffer og i Skabe.

Alt er stille i Uranbjerget. Alle sover sødeligt og drømmer om Jul og det første Gilde. Hun sniger sig ud af Sengen og tager Kamikkerne på, som hendes Mor har syet til hende.


Ud af Bjerget farer hun afsted. Hun når kun lige at vinke kort til den lille Pige, der leger ved Malmbunkerne. Et Modelbureau i Nuuk sørger for, at der Døgnet rundt er en lille Pige, der leger ved Malmbunkerne sponsoreret af Direktøren i

Mineselskabet Grønland Til Danmarks Tarv.


Kamikkerne fører hende straks til Naalakkersuisut og leder hende rundt i Kontorerne. Hun kan næsten ikke følge med. HOP - HOP - STOP! Hun står som limet fast til gulvet. Skuffen springer op af sig selv, og der, lige der foran hende ligger Udkastet til Miljøvurderingen! Hun dirrer af Spænding, men Kamikkerne står fast. Hun åbner Udkastet, men kan ikke se noget, det hele kører rundt. Men Tanken om at miste Uramine får hende til at tage sig sammen, hun puster ud og trækker Vejret dybt ind, og så kan hun læse det. Det står der, Side efter Side:

Lav Risiko, lav Risiko, lav Risiko, men Landskabet vil blive ændret for al Tid.
Hendes elskede Kvanefjeld vil blive til et stort Hul og en Sø. Hun mister Bevidstheden og falder forover, men Kamikkerne står fast. De hopper på Stedet et par Gange, så hun kommer til sig selv, og så bliver hun stiv af Skræk. Kamikkerne flyver hende tilbage til Kvanefjeldet. Hun falder om i Sengen med Kamikkerne på.

- "Vågn op, Vågn op! Vi skal pudse sjældne Jordarters Metaller. Yellowcakes skal laves!"
 


Alle de små Dværge står og rusker i den gamle Dværgs kone, der vågner og straks begynder at græde. Alle Kræfterne er væk. Hun hulker: "I skal ikke drukne i en Sø! I skal ikke føres bort i Yellowcakes og bruges i Atomkraftværker og blive til højaktivt Affald, der stråler i flere Hundrede Tusinder af År! Vi må aflyse det første Gilde. Uramine skal ikke giftes bort. Narsaq elven skal ikke forurenes. Dæmningerne ved Taseq kan ikke holde."

- "Så, så, Morlille!" siger den gamle Dværg. 

- "Vi Småfolk i Bjerget kan intet gøre, for store Kræfter vil have den Mine. Vi kan kun håbe på og bede til, at Naalakkersuisut vil gennemskue Miljøvurderingen og lytte til Kritik af Uranmineprojektet og afvise det. Kom Børnlille, vi skal ind til Træet. Det når fra Gulvet lige op til Loftet, og gror med tændte Lys, forgyldte Æbler og Udklipninger. Ildpotten varmer som en Kakkelovn, jeg tager Eventyr-Bogen op af Lommen og læser høit, saa alle i Stuen blive stille, men Dukkerne paa Træet blive levende og den lille Engel af Vox, øverst oppe i Træet, ryster med Knittergulds-Vingerne, flyver fra den grønne Top og kysser Smaa og Store inde i Stuen, ja de fattige Børn med, som staae udenfor sammen med den lille Pige i Malmbunkerne og synge Julesangen om Stjernen over Bethlehem!«

                                                        Juullimi Pilluaritsi.


Skrevet af Anne


- Frit efter H.C. Andersen 

Andre Eventyr om Atomaffaldet på Risø og om Kvanefjeldet

- Fotos af Ivittuut og af Narsaq er lånt fra 

Mineaktivitet i Grønland
www.industry.fo/Admin/Public/Download.aspx?file...til...pdf


Ingen kommentarer:

Send en kommentar