onsdag den 26. marts 2014

Uranudvinding og Løfte om at Danmark kan medvirke til at sikre højeste Standarder

uran-konferencen den 25.3.14 på Christiansborg gav Christian Friis Bach, RV, udtryk for, at der fra dansk side vil være ekspertbistand ved en evt. uranudvinding i Kvanefjeldet/Kuannersuit, så højeste standarder sikres.

Hvordan kan man tro på disse ord? I sagen om det radioaktive affald på Risø har Danmark netop valgt ikke at følge højeste standarder. Myndighederne påtænker at grave affaldet ned i utilstrækkelig dybde og med utilstrækkelig sikkerhedshorisont. Det danske slutdepotkoncept er derfor blevet kritiseret af både svenske og norske eksperter.


Der har heller ikke været inddraget uafhængige udenlandske eksperter til at granske slutdepotprocessen og slutdepotkonceptet, selv om det blev lovet i Beslutningsgrundlaget, og selv om flere politikere har givet udtryk for vigtigheden heraf

Helt tilbage i 2001 sagde daværende forskningsminister Birte Weiss i Information: “Vi taler om en proces over flere tiår, hvor vi hele tiden skal have internationale eksperter med."

Og i 2009 sagde Steen Gade, SF-ordfører på området, under 1. behandlingen af R 4 Redegørelse om Beslutningsgrundlag for et dansk slutdepot for lav- og mellemaktivt affald 29-1-2009: 

"Der står i redegørelsen, at man skal lægge vægt på inddragelse af international ekspertise, og det vil vi også lægge meget vægt på og sige, at al international ekspertise skal inddrages. Og jeg vil også sige her, at vi må bruge de penge, der skal bruges til det. Jeg synes, det er et stort projekt på den måde, og vi må bruge de penge, der er nødvendige. Hellere en undersøgelse for meget end en for lidt."

Som tidligere nævnt er der til dags dato ikke blevet inddraget uafhængig udenlandsk ekspertise.

I Danmark findes desuden ikke en uafhængig institution, der kan granske  slutdepotprojektet. Sådanne uafhængige institutioner er ellers karakteriske for retssamfund.

Skrevet af AnneLad uran blive i jorden, sagde prisbelønnet australsk atomkraftmodstander og børnelæge Helen Caldicott på konferencen i København 25.3.14. Helen Caldicott's hjemmeside

Orientering P1 DR Lyt indslag: Uranudvinding og det globale ansvar. Rul ned til indslaget
Ingen kommentarer:

Send en kommentar