tirsdag den 5. marts 2013

Et dansk Asse II?


Den nedlagte saltmine Asse II, hvor der i perioden 1967 – 78 blev deponeret store mængder radioaktivt affald, er truet af indtrængende vand. Den tyske Forbundsdag har derfor vedtaget en lovændring, som gør det muligt at hente de deponerede tromler op igen, hvis det ellers kan lade sig gøre. 
For Atom Posten er det næsten for nemt at kommentere denne sag. Derimod ville det være interessant at vide, hvad de hjemlige tilhængere af slutdeponering mener om den. 
Men vi må nok som sædvanlig nøjes med fortielser og udenomssnak. For tilhængerne må tanken om, at man en gang i fremtiden kan blive tvunget til at grave det hele op igen, være særdeles ubekvem.
De kan selvfølgelig pege på, at et dansk ”slut” – depot ikke vil have de samme skavanker som Asse II, fordi man har lært af fortidens fejl og vil placere depotet i ler eller granit i stedet for salthorste.
Men de kan ikke snakke sig fra, at der kan være andre risici forbundet med et sådant slutdepot. Risici, som ikke kan forudses med den viden, der er til rådighed nu, ligesom indtrængning af vand ikke kunne forudses med den viden, der var til rådighed, da slutdepotet i Asse II blev etableret.
Videnskaben er naturligvis blevet klogere i de sidste 40 år. Men det er naivt at tro, at videnskaben pludselig i det Herrens år 2013 ved alt.
Jens
Links:

Bundestag einigt sich auf "Lex Asse" NDR 28.2.13


Der Spiegel 21.2.13

Experten befürworten "Lex-Asse"-Entwurf zur schnelleren Rückholung radioaktiver Abfälle aus Schachtanlage Asse II 20.2.13Entwurf december 2012

Asse II Koordinationskreis

Ingen kommentarer:

Send en kommentar