onsdag den 14. december 2016

Nissen og Professoren i Atomaffaldet


Professoren husker du, men husker du også Nissen?

Professoren var ham, der fik Regjerings Posten til at skrive en Leder med Overskriften 


"Atomaffaldet skal placeres af saglige Grunde"

Det var ikke svært, for Professoren morgenbadede i Øresund med Redaktøren, og Madammerne spillede Bridge sammen hver Onsdag. 

De to Mænd fulgtes ad, næsten i Takt, hver i sin slidte blå Badekåbe og med klaprende Badetøfler på de bleghvide Fødder. På badebroen lå en sort Sok ved siden af nogle Mågeklatter.

- "Skriv" sagde professoren, "at Borgernes Protester også er båret af et Had til Hovedstaden og ’Politikerne i København’: De kan selv beholde deres Atomaffald ovre på Sjælland, kan de. Eller begrave det under Christiansborg. Og lad Lederen slutte sådan: "Placeringen af Slutdepotet kan ikke afhænge af højtråbende Borgergrupper, men må bygges på videnskabelige Vurderinger.”

- "Hæ, hæ, hæ," gnækkede Redaktøren, der gerne så sit Oplag i Storkøbenhavn øget. Han ville heller ikke genere Borgerne i Roskilde og Omegn, og i hans Netværksgruppe var de meget optaget af Cleantechparken, Europas største fra Risø til CPH.

- "Affaldet skal væk", sagde Professoren. "Heldigvis behøver jeg ikke pege på Tønderne mere derude og fortælle, hvad vi kom i dem. Det klarer de selv - uden Nissens hjælp."

-"Nissen?" spurgte Redaktøren. 

- "Ja, Nissen der sidder bag det sorte Ringbind i Arkivet og hjælper med at ikke-svare eller udenom-svare. De er blevet rigtig gode til at holde op med at skelne mellem kortlivet og langlivet Affald og sige, at der i Verden og i Europa især er Slutdepoter til Atomaffald som det danske. Hæ, hæ, hæ. Vi skal sgu af med det Møgaffald. Hvor er det dejligt, at vi har en god Presse, der ikke gider følge Sagen og Forskere, der forstår at tie. De ved s’gu godt, hvor Pengene kommer fra. Hæ, hæ, hæ. En lille Opringning og så klapper de i."

Chefredaktøren, der gerne ville være SeniorSeniorRedaktør med Hjørnekontor og ikke ville skældes ud af Bestyrelsesformanden småfrøs i den kolde Decembermorgen, men disse Ord lunede lidt. 

-"Skal vi hoppe i Baljen?" spurgte Professoren.Nissen kedede sig i Arkivet. Det var sjældent, der kom nogen forbi mere og bad den om hjæp til at svare udenom. Den kunne jo så meget. Allerhelst talte den om de 233 kg Særligt Affald. Nissen lod som om der stod en DD-Ansat i hvid Kittel foran den, som klagede sig: “Jeg har et problem. Hvad skal jeg gøre med det højaktive Affald? Vi har ikke råd til at give det en ordentlig begravelse, det der kaldes State of the Art.” 


- “Den klarer jeg,” sagde Nissen. “I omdefinerer det. Først pakker I 0,00233 m3 så Affaldet fylder 1m3, som I så igen ompakker til 65 m3. I Affaldsoversigten NY 2008 er der så kun deponeringsvolumen med på de 65 m3. Vupti! Så siger I, at det nu ikke afgiver så meget Varme og derfor er langlivet mellemaktivt og kan begraves bare lidt dybere end det andet Affald, der skal ned i cirka 30 Meter. Dernæst holder I op med i Tale og Skrift at skelne mellem kortlivet og langlivet Affald. I siger, I vil lave et Slutdepot ligesom dem i Sverige, Frankrig og Spanien og glemmer at nævne, at de kun er til kortlivet Affald. I begraver så både kortlivet og langlivet Affald i jeres billige Slutdepot.”

- “Jamen, der er ingen andre Lande, der fortynder brugt Brændsel for at reducere Varmen. Affaldet indeholder jo de samme Stoffer. Hopper Folk på det?”
spurgte den hvide Kittel.

- “Ja da,” sagde Nissen. “Kig i Ringbind 27 side 130, der er en Manual for, hvordan I svarer udenom. Først siger I, at de 233 kg "ikke har været brugt i en Reaktor". Hvis nogen protesterer, siger I, at "de ikke har være længe i en Reaktor". Hvis nogen stadig protesterer som f.eks. Atom Posten, siger I, at der snart kommer et Papir fra SIS, der forklarer om Brændslet. Når det Papir kommer, og nogen protesterer, starter I forfra: “Vi har ikke brugt Reaktorbrændsel. Det har ikke været længe inde i en Reaktor. Der kommer snart et Papir på det, osv. osv.”

- “Hvad hvis nogen opdager, at ingen andre Lande gør det med højaktivt Brændsel, fortynder og omdefinerer?” spurgte Kitlen.

- “Snikke mig snak. I dette lillebitte Kongerige er der ingen Lærde eller Aviser, der tør være kritiske. Kun de lokale og det har ingen Effekt på Christiansborg,” svarede Nissen. 

Nissen talte til det tomme Arkiv. Den faldt sammen og blev trist. Men så hørte den Døren til Arkivet gå op, og den så et par blå Plastikovertræksfutteraler og en hvid Kittel træde ind. Kitlen stoppede op foran Ringbindet med Nissen og lod som om den kiggede rundt, mens den hviskede “Vi har møde i Morgen i Kontaktforum. Hjælp mig. Jeg vil s’gu af med det Møgaffald og have Fred. Hvordan får jeg et Slutdepot igennem i Anbefalingerne til Ministeren, så Folketinget vælger Slutdepot.”

- “Fokuser på at de geologiske Barrierer holder på Affaldet.” svarede Nissen. 

- “Men det ved vi jo ikke om de gør, for vi ved endnu ikke, i hvilken Geologi og Dybde Affaldet placeres”

- “Pyt” sagde Nissen “så fokuser på Hændelser, Indtrængning, Flystyrt, Uro i Landet, hvad ved jeg. Russerne, Tromp, Kineserne eller Svenskerne. Sørg for at der samtidig laves en Slutdepotplan, og når alle er trætte af Sagen, ordner vi det sådan, at vi anbefaler et Slutdepot af hensyn til internationale Aftaler, IAEA, OECD/NEA, EU, Husmoderforeninger og kommende Generationer, som vi skal beskytte.”

- “Men hvordan beskytter vi kommende Generationer mod Udsivning, når vi ved, det vil sive, og Affaldet kun ligger i 30-100 Meters Dybde, og Sikkerhedshorisonten er 300 år. Noget af Affaldet har Aktivitet i Årtusinder, ja, i Milliarder af År.” 

- “Fra 300 år” vrissede Nissen, "sig “fra 300 år”, så kan ingen protestere. Fra-fra-fra-fra. "Fra" er genialt. Sikkerhedshorisonten kan strækkes til evig Tid!” Nissen dirrede så dens lille Lue faldt ned over øjnene.

Kitlen virkede lidt mere rolig. Den var plettet og slidt, især ved Lommerne. I den ene Lomme stak en Notesblok op og i den anden en Mørkelygte, den kære Mørkelygte! der kunne sløre alle Informationer om bl.a. Slutdepoter ude i Verden. Åh, at slippe for Møgaffaldet, at kunne morgenbade med Naboerne og spille Tennis uden Affald på Hænder og Fødder. Men Roen forsvandt hurtigt igen: 

- “Jeg er bange for SIS-manden, hvad nu hvis han ikke godkender Slutdepotet?” 

- “Det gør han!” sagde Nissen. "Nu har sagen varet så længe, og Hånden vil have Sagen afsluttet."

- "Ja, men hvad med de internationale Eksperter, der if. Beslutningsrundlaget skal godkende Slutdepotet?" spurgte Kitlen.

 - “Ro på”, sagde Nissen, "i den fase, hvor de skal godkende, vil ingen kritisere et Land."

Kitlen føltes sig pludselig ikke så tung, Lyset trængte ind i Arkivet udefra gennem den halvåbne Dør. De skulle have Confit de Canard i Aften, som Sønnen havde taget med hjem fra Frankrig, hvor han var Erasmus studerende og en god Gigondasvin. Måske han skulle lægge sig syg i morgen.

Skrevet af Anne

Illustration øverst lånt fra

1) side 152 i Half a Century of Nordic Nuclear Co-operation An Insider’s Recollections
November 1997 • Franz R. Marcus

p. 151 Knud Brodersen invited everybody to his puppet show about the waste expert who spends his time travelling between countries to attend international waste conferences (see next page): 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar