Under denne overskrift har Holger Brandt Kofoed, borger på Bornholm, indrykket en annonce i dagens udgave af Ekstra Bladet, hvor han fortæller om sagen om det radioaktive affald.
Sagen bliver sat i sit rette perspektiv. Bornholm er flere gange i historien blevet overfaldet og besat, og det har været hårdt for befolkningen hver gang. Fra min første sommerferie på Bornholm i sommeren 1945 husker jeg stadig ruinerne i Rønne og de russiske tropper i Gudhjem.
Men selvom andre muligheder var åbne, valgte bornholmerne hver gang at bevare deres tilhørsforhold til Danmark. Takken for denne trofasthed fik de i maj 2011: Truslen om deponering af radioaktivt affald i Paradisbakkerne, en deponering, som efter alt at dømme vil ødelægge øens to hovederhverv, landbrug og turisme.
Annoncen beskriver den ynkelige flugt fra ansvaret, der har karakteriseret denne sag. Politikerne har bedt ”de sagkyndige” om at finde de bedst egnede steder til deponering af affaldet, hvorefter ”videnskaben” har taget over. Tilsyneladende helt uden menneskelig indgriben har den fundet de steder, hvor der er det helt rigtige ler eller den helt sprækkefri granit, mens sikkerhedsanalyser tjener til at overbevise flertallet om, at den risiko, mindretallet skal tvinges til løbe, er ubetydelig i millioner af år.
Den siger også noget væsentligt om dansk journalistik.
Velbeslåede interesseorganisationer har let at få deres synspunkter frem. Journalister, der skriver pænt om dem, ved, at de vil blive belønnet med let adgang til de rigtige kilder, og at deres skriverier bliver rost i andre medier. Måske vil de blive forfremmet eller få tilbudt et andet attraktivt job. Meget er muligt i et samfund, hvor alle de rigtige kender hinanden.
Men for små grupper, der ikke er toneangivende, og som heller ikke ønsker at være det, stiller sagen sig anderledes. Hvis de har en sag, de synes er vigtig, er det svært at få journalisterne til at interessere sig for den. Sagen vil som regel være ubekvem for de toneangivende, så den journalist, der gør, hvad han/hun lærte på journalisthøjskolen i sin tid, vil opleve, at kilderne tørrer ind, at der ikke er nogen interessante jobtilbud, og at ingen forholder sig til, hvad man har skrevet.
Holger Brandt Kofoed har på sin egen usentimentale facon taget konsekvensen af denne tilstand.
Det skal han have stor tak for, og jeg håber som han, at der på folkemødet i Allinge om nogle dage vil blive lige så klare og stærke tilkendegivelser mod deponering af radioaktivt affald, som der var på borgermødet i Rønne for to måneder siden.
Skrevet af Jens
Ingen kommentarer:
Send en kommentar