torsdag den 24. oktober 2013

Regeringens Hykleri om Atomaffaldet

Information har dd bragt et indlæg fra mig, som de helt ok har forkortet. De har dog også byttet rundt på nogle ord, så det fremstår som om granskning af slutdepotprocessen ikke er med i Beslutningsgrundlaget. Pointen er, at det er det (side 48), men internationale eksperter er bare aldrig blevet inddraget som lovet.

Derfor kommer indlægget her i sin helhed:

............

På SF’s hjemmeside står: “Der er aldrig fundet en forsvarlig løsning på atomaffaldsproblemet.” Alligevel har Astrid Krag på en høring den 22.10.12 sagt: “Ved at deponere det rigtigt nu, kan man i princippet glemme alt om det, og det vil ikke kunne skade mennesker eller miljø i den periode, det tager, indtil det er helt uskadeligt.”

Det Radikale Venstre har vedtaget en Resolution på Landsmødet, at partiet nu vil arbejde for et mellemlager, men Margrethe Vestager svarer ikke på en henvendelse fra Atom Posten, om partiet også vil gøre det efter kommunalvalget.

Statsministeren sagde til mig på Folkemødet på Bornholm, at “det radioaktive affald ikke er farligt, hvis det opbevares rigtigt”. Men affaldet bliver ikke opbevaret “rigtigt”, når planen er at blande kortlivet og langlivet affald i et 300-årigt depot 30 meter under terræn sammen med evigt giftigt bly, cadmium og beryllium. Rapporter fortæller, det på et tidspunkt vil sive fra slutdepotet. Derfor placeres slutdepotet, så det vil sive ud i f.eks. Kerteminde Fjord eller i Østersøen ved Bølshavn eller Listed.




Et af de 6 udpegede områder til et slutdepot: Kertinge Mark - halvøen syd for Munkebo og vest for Kerteminde.
foto Geus.dk

Det er tydeligt, at der skal skjules noget, når internationale uafhængige eksperter ikke er blevet inddraget som lovet i Beslutningsgrundlaget, og som forskningsminister Birte Weiss, A, lovede i 2001 :“Vi taler om en proces over flere tiår, hvor vi hele tiden skal have internationale eksperter med." Og Steen Gade, SF, i 2009: "Der står i redegørelsen, at man skal lægge vægt på inddragelse af international ekspertise, og det vil vi også lægge meget vægt på og sige, at al international ekspertise skal inddrages. 




Et af de 6 udpegede områder til et slutdepot ved Østermarie,Paradisbakkerne- 
området på Østbornholm.
foto Geus.dk



Slutdepotplanen bør bryde sammen, for det er en discountløsning. Det fornuftige vil være at bygge et nyt mellemlager, hvor man kan pakke affaldet om, karakterisere og kategorisere det ordentligt. Herefter kan man indlede et internationalt samarbejde mht. til 233 kg højaktivt brændsel og det langlivede mellemaktive affald, der stråler i titusinder af år.

Hvordan kan regeringen for øvrigt medvirke til at øge verdens atomaffaldslagre med uranprojektet i Grønland uden selv at have en forsvarlig plan for sin lille mængde atomaffald? Hvorfor har Grønland og det danske udenrigsministerium bejlet til Sydkorea, der mangler uran, men samtidig ikke har mere plads til at opbevare sit atomaffald?


Skrevet af Anne

Links

Indlægget er bragt i forkortet form 14.10.13 i Information

Min hjemmeside om det danske atomaffald



Ingen kommentarer:

Send en kommentar